Studenter positiva till nya regler

Nästa år kommer högskolestudenter kunna få sina betyg omprövade, men bara om det finns ett uppenbart fel och om ändringen kan göras enkelt. Det har regeringen nu beslutat.

Många studenter vi pratade med på Mälardalens högskola idag tycker att det är bra att man nu skriver in i lagen att man som student ska ha rätt att få sina betyg omprövade. Det regeringen nu har beslutat om är bland annat att studenter kommer att få rätt att byta examinator efter två underkända skrivningar. Dessutom får man alltså stöd i högskoleförordningen när det gäller att få ett betyg omprövat. Men det bara om betyget är uppenbart oriktigt och ändringen kan göras snabbt och enkelt.

Idag finns det redan ett system på Mälardalens högskola, där studenter kan be sin lärare att se över en tenta, om de tycker att de förtjänar högre poäng, och får då det om läraren håller med. Men det nya systemet kan eventuellt bli starkare, säger Clas Nordin, chef för utbildnings- och forskningsavdelningen på Mälardalens högskola. Och det kommer också att bli en garanti för alla studenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".