SSAB i Oxelösund får ökade utsläppsrätter

SSAB i Oxelösund får inte släppa ut lika mycket koldioxid som de vill. Företaget ansökte om nästan 700 000 ton koldioxid mer, men får nöja sig med 200 000 ton per år fram till år 2007.

Företagets VD Bengt Nilsson menar att man nu får leva med det här och att det stämmer med företagets verksamhet de närmsta tre åren.

Även andra företag i Sörmland har tilldelats utsläppsrätter, bland annat Katrineholms kraftvärmeverk som får öka sina utsläpp med nästan 5000 ton och Vattenfalls kraftvärmeverk i Nyköping som får öka med nästan 12 000 ton koldioxid per år.

När regeringen nu fördelar utsläppsrätter är tanken att koldioxidutsläppen i landet ska minska på sikt. Därför måste de flesta kraftvärmeverk nu minska sina utsläpp, medan en del industrier som planerar att utöka sin produktion får släppa ut mer, som till exempel SSAB i Oxelösund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".