Oljeläckage i avloppsvattnet i Sparreholm

En större mängd eldningsolja läckte på fredagen ut i avloppssystemet i Sparreholm och en del kan ha kommit ut i sjön Båven. Oljan kommer med största sannolikhet från en mekanisk verkstad i Sparreholm där en tunna har runnit över och olja troligvis läckt ut i avloppet, enligt miljöinspektören Jerry Karlsson.

- Det är allvarligt, eftersom rester kan ha kommit ut i sjön Båven.

Oljeutsläppet upptäcktes av en anställd vid tekniska förvaltningen vid tillsyn på reningsverket vid 10-tiden på fredagen. Det luktade dieselolja. Miljöinspektören och tekniska kontoret tillkallades för att undersöka varifrån utsläppet kom. Misstankarna riktades mot en mindre mekanisk verkstad. Ansvariga för företaget uppgav att en tank i en källare hade svämmat över, men orsaken kunde företaget inte säga, enligt miljöinspektör Jerry Karlsson.

En slamsugare anlitades för att suga upp dieseloljan i reningsverket, men kommunen var tvungen att köra igång verket igen för att undvika att ren olja rann rakt ut i sjön Båven. Provtagningar av utgående vatten har gjorts, men har ännu inte analyserats. 

Men det kommer att ta tid att få bort all olja ur systemet, enligt miljöinspektören. Fler provtagningar ska tas under lördagen. Utsläpet kan få konsekvenser flera månader framöver.

- Det finns ett biologiskt steg i reningsverket och det kan slås ut och då fungerar reningsverket mycket sämre under lång tid. Det kan röra sig om månader innan det fungerar igen. dåligt och då får man mer utsläpp av näringsämnen i sjön Båven, berättar miljöinspektören Jerry Karlsson.

På reningsverket har man en slamsugare i beredskap om man skulle behöva suga upp ytterligare olja. Vid utsläppspunkten, en bit ut i sjön, kontrolleras om det finns olja på ytan, men på lördagsförmiddagen hade kommunen inte upptäckt någon olja.

- Man kan inte göra så mycket mer nu. Vi har hittat varifrån det kommer och sanerat, men det kommer ingen ny olja till reningsverket.

Miljöinspektören tror inte att det biologiska livet i sjön Båven kommer att påverkas så mycket eftersom sjön är relativt stor.

- Det är en så pass stor sjö, men det är inte bra att det blir högre halter av näringshalter i sjön.

Vad kan hända?

- Algblommning kan ske just där utsläppet skedde. Det finns det viss risk för. Sjön klarar sig förhållandevis bra, säger Jerry Karlsson, som inte tror att fiskar eller andra djur kommer att dö på grund av att mer näringsämnen kommer att släppas ut i sjön Båven.

Fortfarande vet kommunen dock inte om det kommit ut olja i sjön eller hur mycket mer näringsämnen som kommer att släppas ut i sjön. Kommunen har polisanmält företaget för miljöbrott.

Fredrik Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".