1 av 4
Åsa Kullgren (S), Thomas af Bjur (FP) och Ylva G Karlsson (MP). Foto: Katarina Wahlström/SR Sörmland.
2 av 4
Åsa Kullgren (S) blir landstingsstyrelsens ordförande. Foto: Sara Choghrich/SR Sörmland.
3 av 4
Peter Linnstrand (V) är besviken på S. Foto: Sara Choghrich/SR Sörmland.
4 av 4
Lotta Finstorp (M) hade velat bilda majoritet med de borgerliga partierna samt Miljöpartiet. Foto: Reino Helin/SR Sörmland.
SÖRMLAND

S,FP och MP fortsätter styra landstinget

Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet kommer att fortsätta sitt samarbete i landstinget under mandatperioden. Både Lotta Finnstorp (M) och Peter Linnstrand (V) säger sig vara besvikna över att inte få vara med i den styrande koalitionen.  

Beskedet om det fortsatta samarbetet kom på en presskonferens under tisdagen.

Socialdemokrat blir ordförande
Socialdemokraten Åsa Kullgren kommer att bli landstingsstyrelsens ordförande, Thomas af Bjur från Folkpartiet blir ordförande i hälso- och sjukvårdslandstingsnämnden och Miljöpartisten Ylva G Karlsson blir ordförande i folkhälso- och miljöberedningen och förste vice ordförande i landstingsstyrelsen.

– Det känns jättebra att kunna fortsätta den här konstellationen, säger Åsa Kullgren.

– Vi har haft ett bra samarbete och därför vill vi fortsätta göra det.

Vill inte tala om svek
Men att socialdemokraterna väljer att samarbeta med Folkpartiet istället för Vänsterpartiet som man gjort på riksplan ser Åsa Kullgren inte som något svek mot de socialdemokratiska väljarna.

– Vi har varit helt öppna med att vi går ut som ett enskilt parti. De enskilda väljarna tror jag har varit fullt medvetna om vårt tidigare samarbete och vi har även varit tydliga med att vi varit nöjda med det samarbete vi haft med Folkpartiet och Miljöpartiet, säger Åsa Kullgren.

Andra pertier besvikna
Men både Alliansen och Vänsterpartiet är besvikna över att samarbetet mellan Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet kommer att fortsätta i landstinget. Peter Linnstrand som är Vänsterpartistiskt landstingsråd säger att han tycker att det är synd.

– Vi är intresserade av ett samarbete med Socialdemokraterna i första hand. Vi förstod att det skulle bli så här men det är naturligtvis något vi är besvikna över, säger Peter Linnstrand.

M ville samarbeta med MP
Lotta Finstorp som är moderat landstingsråd hade helst sett ett samarbete mellan alliansen och Miljöpartiet säger hon.

– Nu blev det inte så. Vi har inte fått frågan. Jag tror de hade gjort upp innan valet.

– Det enda positiva är att Folkpartiet är vår garant för att det kommer att bli en viss borgerlig politik i landstinget.

 Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".