strängnäs

Alla vill förhandla med Miljöpartiet

Miljöpartiet sitter med trumf på hand när förhandlingarna drar igång om vilka som ska styra Strängnäs. Ena kvällen förhandlingar med Socialdemokraterna och nästa med Moderaterna.

Maria von Beetzen är ledare för Moderaterna i Strängnäs och hon beredd att släppa in Miljöpartiet.

– Absolut. De är ett parti som gått framåt och är tillräckligt stort för att ha ett inflytande och kunna vara med och skapa olika sorts konstellationer, säger hon.

Socialdemokraterna hade ett möte i går kväll med sina nuvarande koalitionsbröder och.

– Centern, Folkpartiet och Socialdemokraterna har redan haft majoritet här och det har gått bra och vi bedömer att Miljöpartiet kommer med bra i den gruppen, säger Leif Hård, ordförande i arbetarkommunen i Strängnäs.

– Det är ett guldläge för oss såklart, konstaterar Terese Holmberg, Miljöpartiet.

Hon säger att det inte är något block - trots att det i riksdagen finns ett rödgrönt block - som ligger bättre till hos de gröna i Strängnäs. En grön politik ger stöd från de gröna, säger Terese Holmberg.

– Ett starkt strandskydd, tankställen för biogas och skolan är jätteviktiga frågor, inte minst skolan, som har fått stryka på foten så länge i Strängnäs, säger Terese Holmberg.

Socialdemokraternas Leif Hård menar att de redan uppfyllt MP s krav när det gäller skolfrågan.

– Att vi skulle gå tillbaka till en bättre personalsituation både i omsorgen och i skolan det har vi i vårt manifest, så där är vi överens redan, konstaterar han.

Miljöpartiet är omsvärmat nu - i går kväll träffade de den nuvarande majoriteten - Socialdemokraterna har som största parti i den konstellationen bjudit in de gröna till sonderingar.

I kväll inleder Moderaterna - Strängnäs största parti numera - förhandlingar med de gröna och de andra borgerliga partierna.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se