Oljeläcka i Yngaren. Foto Katarina Wahlström/Sveriges Radio Sörmland.
Nyköping

Ingen olja i vattentäckt efter oljeläckage

Ännu har ingen olja runnit ut i sjön Yngaren som drabbades av en oljeläcka på morgonen. Det säger Thomas Grauvers som är miljörestvärdesledare till Sveriges Radio Sörmland.

Mer än 800 liter dieselolja rann ut i sjön Yngaren på onsdagsmorgonen när OKQ8 skulle fylla på diselolja, som man av misstag fyllde på i fel tank. Tanken läckte dessutom och oljan rann via ett cementrör ner i ett dike som leder ut i sjön som förser Nyköping med dricksvatten.

Sörmlandskustens Räddningstjänst och Nyköping Vatten arbetade under dagen med att begränsa läckan. Oljan ringades in med länsar för att sedan tas upp ur sjön. Peter Åberg är insatsledare på Räddningstjänsten och han säger att han ser allvarligt på det som hänt.

– Det eftersom detta är ett område som ligger i ett skyddsområde för vattentäkter.

Förorenade jordmassor kommer att grävas upp och köras till deponi och en slambil arbetade under onsdagen med att suga upp olja. Allt för att inte dricksvattentäkten i Yngaren skulle påverkas.

Andrea Haag som är hälsomiljö och säkerhetschef på OKQ8 säger att de ska utreda om de har något ansvar för det som hände.

Katarina Wahlund
katarina.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".