Sörmland

Vården av Lindh granskas

Karolinska universitetssjukhuset vill att Socialstyrelsen ska granska vården av dåvarande utrikesminister Anna Lindh efter att hon knivhöggs 2003. Sjukhuset har gått igenom journalen och anser inte att något fel har begåtts, men vänder sig ändå till Socialstyrelsen för att få en oberoende utredning.

Orsaken är uppgifter i ett kommande tv-program i TV 4 som enligt Karolinska ska gå ut på att Lindh fick felaktig vård. Sjukhuset menar att händelsen är av mycket stor nationell och historisk betydelse och att en granskning är viktigt för att förebygga ryktesspridning i denna fråga, uppger TT.

Anna Lindh dog i samband med operationen på Karolinska i Solna dagen efter att hon knivhöggs på varuhuset NK i Stockholm.

Den 24 september 2003 greps och anhölls den då 24-årige Mijailo Mijailovic, som den 2 december 2004 slutgiltigt dömdes av Högsta domstolen till livstids fängelse för mordet. Bland bevisningen fanns bilder från övervakningskameror på NK samt hans DNA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista