Lantbrukaren Karl-Erik Lardenäs i Vingåker i Sörmland pekar på åker där vildsvinen bökat. Foto: Per Thyrén/SR Sörmland.
SÖRMLAND

Vildsvinsskador kostar bönderna miljoner

Vildsvin kostar det svenska lantbruket mångmiljonbelopp varje år. Det framgår av den första riktiga kartläggningen av kostnaderna som Jordbruksverket har gjort på ett hundratal gårdar i Södermanland.

Karl-Erik Lardenäs i Vingåker är en av många lantbrukare som drabbats av vildsvinens framfart.

– Det här har grisarna gjort. Det är bök utav vildsvin som vi ser här efter hela skogskanten och stora områden är uppbökade, säger han och visar hålen i åkern.

Här gick det inte att skörda helt enkelt?

– Nej, det var för dåligt för att skörda. Det betalade inte trösken en gång.

Vad innebär det för dig att få den här typen av skador?

– Eftersom jag har värderat det här så har vi förlorat ungefär ett ton spannmål, säger Karl-Erik Lardenäs.

Började spridas i Sörmland
Det var just i Södermanland som vildsvinsstammen återuppstod genom rymningar från hägn på 1970-talet. I dag finns runt 150 000 djur över stora delar av södra Sverige.

För lantbruket har det ställt till bekymmer när svinen bökar upp markerna, och nu har alltså en första värdering av vad det egentligen kostar gjorts. Bara i Södermanland handlar det om över 17 miljoner kronor årligen, säger Anna Clarin på Jordbruksverkets utredningsenhet.

– Ja, det är framför allt vallen. Grisarna bökar i vallen och där blir det stora kostnader, även skördebortfallet. De äter vete, potatis och ärter och så vidare. Även arbetskostnaden, att man måste harva vallen eller vända tuvor för hand, säger hon.

Så det är ganska kännbart det här?

– Ja, det tror jag att det är.

Tiotusentals kronor för enskilda
För en vanlig lantbrukare kan det handla om flera tiotusentals kronor, inte minst om det också blir maskinskador. Värst drabbas enligt studien mjölkbönder som är beroende av att odla vall för att utfodra sina djur med, men den som har jakträtt på sina marker klarar sig ofta lite bättre undan eftersom man då kan skjuta av vildsvinen.

Studien är alltså den första i sitt slag och utifrån den ska nu Jordbruksverket diskutera åtgärder med inblandade parterna.

Inte bara negativt
– Först och främst får man kanske diskutera den ökande vildsvinsstammen i Sverige i och med att det blir kostnader för lantbrukare. Man får samverka bättre helt enkelt mellan markägare, arrendatorer och jägare.

Men är det bara nackdelar med vildsvinen då?

– Nej, det är det absolut inte. Det finns positiva sidor med vildsvinen som naturupplevelser och jaktupplevelser framför allt, och inkomster från vildsvinskött så de delarna får man absolut inte glömma.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".