Kalkbrottsrättegången: åtalad inte psykiskt sjuk

Den 27-åringe man, som är en av de tre som står inför rätta åtalad för mordet på 19-årige Andreas Bengtsson i Eskilstuna 1994, och som har erkänt, är inte allvarligt psykiskt sjuk. Det visar den rättspsykiatriska undersökningen, enligt vad Sveriges Radio Sörmland erfar.

Den rättspsykiatriska undersökningen presenterades för tingsrätten på måndagen, men det skedde bakom stängda dörrar.

Enligt åtalet dödades Andreas Bengtsson mellan den första och fjärde januari 1994, men när rättegången fortsatte i tingsrätten i Eskilstuna på måndagen ändrade åklagaren uppfattning och tror nu att han dödades mellan den första och femte januari. Andreas Bengtsson kan alltså ha dödats en annan dag än de dagar som åklagaren angett som möjliga i åtalet.

Åklagaren har åtalat tre personer för att i samråd ha utfört mordet mellan den första och fjärde januari 1994, men eftersom han inte blivit övertygad om dessa dagar under rättegången ville han göra en justering av gärningsbeskrivningen. Åklagaren säger nu att Andreas Bengtsson kan ha dödats den femte januari.

Två av försvarsadvokaterna var mycket kritiska och menade att förutsättningar nu har ändrats och att det kan ha betydelse för målet. Vittnen, de åtalade och målsäganden har utgått från åtalet och inte hörts så mycket om omständigheter den femte januari.

Det kan också stärka korten för de två som förnekar brott eftersom åklagaren uppenbarligen är osäker på när Andreas Bengtsson mördades, menar advokat Lars-Åke Chorell, som försvarar en av de personer som förnekar brott. Han och advokat Dick Levinsson kommer vid slutpläderingarna på tisdagen att kräva att rättegången skjuts upp om åklagaren kommer med nya uppgifter, som tidigare inte har tagits upp vid rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista