Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

"Bristerna i landstinget måste åtgärdas"

Publicerat fredag 1 oktober 2010 kl 05.39
Socialdemokratiska landstingrådet Åsa Kullgren tycker att politikerna snabbt måste återuppträtta sin heder. Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio Sörmland

Resultatet i revisionsrapporten om arvodesaffären i landstinget, som pekar på en rad felaktigheter, var enligt Åsa Kullgren (S) väntat.

Rapporten som kom igår är till stora delar starkt kritisk mot hur framför allt då ansvariga landstingspolitiker hanterade de egna arvoden och storleken på dem.

– Ja den pekar ju på brister som funnit i administrationen och i den politiska ledningen. Och de måste åtgärdas fort, säger landstingsrådet Åsa Kullgren.

I de mest kritiska delarna av rapporten skriver revisionsföretaget exempelvis att fördelningen av fasta arvoden mellan landstingsråden och tilldelningen av så kallad politisk tid mellan partierna inte är förenliga med fullmäktiges beslut och regler. Det har också funnits brister i underlagen vilket tjänstemän upptäckt och ifrågasatt, men inte fått något riktigt gehör för från politikerna.

Eftersom landstinget inte har lidit någon ekonomisk skada av felaktigheterna föreslås i revisionsrapporten att ett beslut bör fattas för att i efterhand godkänna tidigare fördelningar. Detta för att en gång för alla stoppa den infekterade debatten om arvodesfördelningen.

Det är ett förslag som Åsa Kullgren inte direkt motsätter sig:

– Det är ju vad den oberoende utredaren rekommenderar, så det är en rimlig väg att ta, säger hon.

Men hon vill först gå igenom granskningsrapporten noggrant först innan hon ger definitivt besked.

– Vi måste föra en dialog mellan partierna och se om vi kan enas om en väg tillsammans. Och återupprätta någons slags heder och se till att vi i framtiden inte gör om de här misstagen igen.

Moderaten Magnus Leivik delar inte Åsa Kullgrens inställning till rapportens rekommendation att i efterhand bekräfta fördelningen av arvodena i landstinget.  

– Det är att släta över och trolla bort problem och ansvar, menar Magnus Leivik.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".