KATRINEHOLM

S och V besvikna på missat samarbete

Besvikelsen är stor i Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Katrineholm dagen efter att Socialdemokraterna meddelade att de kommer att samarbeta med Moderaterna.

Socialdemokraterna och moderaterna avslöjade igår att de enats om att tillsammans styra i Katrineholm de kommande fyra åren. Det efter att Socialdemokraterna förlorat tre mandat i kommunalvalet i Katrineholm och därmed tappat den egna majoriteten, efter att ha haft den i över 90 år. Nu är de beroende av ett annat parti för att kunna styra Katrineholm.

Vänsterpartiets ordförande Tony Rosendahl ser risker med det nya styret med Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Det kommer att innebära en högervridning av politiken i kommunen – mer fokus på näringslivsfrågor och förmodligen mindre fokus på välfärdsfrågor, skolan, vården och omsorgen. Det man oroar sig för är om det kommer att ske några privatiseringar av den kommunala verksamheten och kommer det att tillåtas privata vinstintressen på de här områdena.

Vänsterpartiet var inbjudet till ett möte med Socialdemokraterna i förra veckan för att prata om ett eventuellt samarbete, berättar Tony Rosendahl. Men Vänsterpartiets två mandat var inte tillräckligt för att ensamt bilda majoritet med Socialdemokraterna. Att Socialdemokraternas Göran Dahlström valde att gå åt höger kom inte som en överraskning för Tony Rosendahl.

– Han kanske har mer gemensamt med de borgerliga partierna än vad han har med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Enligt Miljöpartisten Gudrun Lindvall ringde Göran Dahlström redan på valnatten för att höra sig för om ett eventuellt samarbete. Något hon ville diskutera i sin partigrupp innan hon gav något besked och på ett möte inom Miljöpartiet i söndags beslutade partiet att inleda diskussioner med Socialdemokraterna om ett eventuellt samarbete berättar Gudrun Lindvall.

Miljöpartisten Gudrun Lindvall i Katrineholm säger att det då redan var försent.

– Den stora stötestenen mellan Socialdemokraterna och oss var invandringspolitiken. Vi vill absolut ha ett avtal med Migrationsverket. Där skilde våra partiers syn sig åt radikalt. I den frågan hade Göran Dahlstöm varit tvungen att backa. Kanske låg det oss i faten, säger Gudrun Lindvall.

Miljöpartiet är inte de enda som säger sig vara besvikna. Igår sa Folkpartisten Ewa Calllhammar att hon tycker att det är ett stort svek mot väljarna att moderaterna och Socialdemokraterna väljer att samarbeta. Socialdemokraternas Göran Dahlström sa då att han tycker att Moderaterna är ett parti som det går lita på och Moderaten Lars Härnström sa att samarbetet med Socialdemokraterna är det som blir bäst för Katrineholm.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se