Åklagaren kräver fängelse för kalkbrottsmordet

Åklagaren vill att alla de tre personer, som är åtalade för mordet på 19-årige Andreas Bengtsson i Eskilstuna för tio år sedan, ska dömas till fängelse för mord. Vid slutpläderingarna i Eskilstuna tingsrätt på tisdagen yrkade åklagaren på livstids fängelse för mord för 31-åringen och mildare fängelsestraff för de två andra.

Åklagaren anser att tingsrätten ska ta hänsyn till att de bara var 17 respektive 20 då mordet utfördes.

Vid slutpläderingarna på tisdagen sa chefsåklagare Lars Lundin att det är ”utrett och klart” att de tre åtalade planerade och sedan mördade Andreas Bengtsson och att det måste ha skett med handeldvapen eller möjligen med en skruvmejsel. Uppgifterna i polisutredningen om att det skulle kunna ha varit en pilbåge, som polisen inriktade sig på i inledningen av polisutredningen, trodde åklagaren inte på. Inte heller att det skulle kunna ha varit en slaktmask. Ett expertvittne har vid rättegången sagt att en skruvmejsel mycket väl kan ha använts.

De tre personerna, 27, 30 och 31 år gamla, åtalades i mars, misstänkta för att ha mördat 19-årige Andreas Bengtsson i början av januari 1994. 27-åring har erkänt att han var med vid mordet, medan de två män som han pekat ut förnekar brott. 27-åringen erkänner att han varit delaktig, men förnekar uppsåt och förnekar att han gjort sig skyldig till mord, men erkänner sig skyldig till medhjälp till grovt vållande till annans död.

Åklagaren Lars Lundins åtal bygger framförallt på 27-åringens erkännande, men det finns ingen teknisk bevisning, som håller, inget vapen och inga kulor, menar försvaret. Dessutom fanns ett ingångshål i huvudet på Andreas Bengtsson, men inget utgångshål. Det skulle tyda på att han inte sköts med något handeldvapen, som åklagaren tror på mest av allt, menar två av advokaterna. Rättsläkare har dock trott mer på pistolskott.

Det finns också uppgifter i polisutredningen att Andreas Bengtsson ska ha skjutits med en pilbåge i en lägenhet i Eskilstuna och transporterats till kalkbrottet och att de två äldre av de åtalade då inte skulle varit med. Detta är advokaterna Dick Levinssons och Lars-Åke Chorells linje.

Enligt åklagaren ska de tre i samråd planerat och sedan dödat Andreas Bengtsson eftersom han var skyldig dem en mindre summa pengar för knarkaffärer. Enligt åtalet ska de ha hämtat honom i Sahl-Skiftinge och sagt att de skulle göra en kupp i Strängnäs.

- Det finns det inga bevis för, menade advokat Dick Levinsson vid slutpläderingarna.

I bilen fanns bland annat en yxa, ett spett, tejp, som de hämtat hos en av de åtaldes föräldrar och ett 40 kilo tungt brunnslock, som de hade tagit från ett bygge.

Vid en kisspaus på vägen till kalkbrottet i Barva slog en av de åtalade Andreas Bengtsson i huvudet med en yxa, han bands med silvertejp och lades i bagageutrymmet på bilen, enligt åklagaren. Men rättsläkaren upptäckte inga skador som skulle styrka detta, men åklagaren sade på tisdagen att det inte är uteslutet att det ändå kan ha gått till så.

När de kom fram till kalkbrottet gick två av de åtalade, enligt åklagaren, med Andreas Bengtsson, som var vid medvetande, samtidigt fick 27-åringen, som då var 17 år, uppdrag att ta med brunnslocket och spettet. Han kom således något efter de andra. Enligt hans berättelse hörde han ett eller två skott när han var halvvägs till kalkbrottet.

Dessutom ska en av de åtalade, som förnekar brott, ha sprungit tillbaka och mött honom och sagt: ”Andreas är skjuten”. Skulle offret har skjutits med pilbåge eller dödats med något annan tillhygge håller inte den berättelsen, menar två av försvarsadvokaterna.

Enligt åklagaren band de brunnslocket runt fötterna, hackade hål i isen och sänkte ner honom i vattnet. De försvann sedan därifrån och slängde vapnet i Torshällaån. Den 13 maj, fyra månader senare, hittades han av sportdykare.

Enligt åklagaren finns så unika detaljer i 27-åringens berättelse att den därför är sann. 27-åringen har berättat att yxan och spettet slängdes i hålet på kalkbrottets is. Men ingen av detta har hittats. Åklagaren menar att det mycket väl kan ha slängts ned där, men att dykare kan ha tagit upp det. Han sa att det förekommer att dykare tar upp saker från bottnen.

Advokat Jan Lindskog, som försvarar 27-åringen, vill att tingsrätten ska ta hänsyn till att hans klient bara var 17 år då dådet utfördes, att det har gått lång tid sedan dess och att han faktiskt frivilligt har erkänt.

- Han saknar uppsåt och motiv. Han var ”grön i det här gänget” och lurades med och vågade sedan inte ”banga”, som han själv har uttryckt det, sa Lindskog.

- Vad har då åklagaren styrkt med 69 vittnen? Inte mycket, sa Jan Lindskog. Men han menade att hans klient berättat så detaljrikt om händelsen, även om han inte kan säga exakt när mordet skedde, men att han är ”ytterst trovärdig”.

Bland annat nämnde Lindskog att 27-åringen, vid den aktuella tidpunkten, inte använde droger och uttalat sig utifrån ”normal sinnesstämning”. Han är trovärdig när det gäller uppgifterna om var Andreas dumpades och om bevisförstöring vid Västerleden efter dådet. Han har mycket detaljrikt berättat om händelsen jämfört med de andra medåtalade, som har kommit med ”efterhandskonstruktioner”.

- Pilbågsspåret är en återvändsgränd, sa Jan Lindskog och menade att påståendet om händelsen med pilbågen den 2 januari 1994 inte håller eftersom ett vittne sett Andreas två dagar senare.

Advokat Dick Levinsson sa att vittnen styrker att hans klient inte var vid kalkbrottet, som åklagaren påstår, och att tingsrätten måste ställa sig frågan om det står utom allt rimligt tvivel att hans klient utfört dådet.

- Det gör det inte, sa Levinsson, som ifrågasatte motivet, det vill säga att han skulle ha mördats för att han hade en skuld för knarkaffärer.

- Det var en blysam summa även på den tiden och det är inte rimligt att två barndomskamrater skulle låta en sådan lite summa komma emellan dem och leda till et mord.

Levinsson ifrågasatte 27-åringen trovärdighet och sa att han inte kunnat berätta så detaljerat som åklagaren påstod.

- Det finns inga bevis för att han hämtades upp med bil i Sahl-Skiftinge och heller inget som bevisar att yxa och spett hämtades från en av de åtalades föräldrars sommarstuga.

Levinsson menade också att det inte är troligt att de skulle ha stannat för en kisspaus vid Ramshammar eftersom den vägen då var starkt trafikerad och att risken för upptäckt var stor.

- De skulle ha valt en annan plats, sa Levinsson, som menar att det inte finns några bevis för att han slogs i bakhuvdet med en yxa.

Fredrik Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista