Nya fartyg får inte släppa ut avfallsvatten från 2010.
Sörmland

Förbud att dumpa avfallsvatten

Det ska bli förbjudet för kryssningsfartyg att dumpa avfallsvatten i Östersjön. En kommitté i FN:s sjöfartsorganisation beslutade igår att gå länderna runt Östersjön till mötes. Från och med 2013 blir det förbjudet för nybyggda kryssningsfartyg att tömma ut avfallsvatten i Östersjön och ytterligare fem år senare gäller det alla passagerarfartyg.

Ett villkor för att det här ska börja gälla, är att länderna runt Östersjön bygger tillräckligt med mottagningsstationer. Enligt Världsnaturfonden är det i dag bara hamnarna i Stockholm och Helsingfors som klarar av att ta emot tio fartyg vid kaj under en säsong.

Östersjön är det första området i världen som får ett sådant här förbud, enligt Världsnaturfonden. Samtidigt påpekar Världsnaturfonden på att sjöfarten står för en mindre del av de övergödande utsläppen i Östersjön och att den stora miljöboven är jordbruket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".