1 av 2
Oktoberfest i Eskilstuna, men samma arrangör stoppades i både Norrköping och Örebro. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 2
Avslag på serveringstillstånd för krögare.
eskilstuna

Klartecken för stoppad ölfestarrangör

En krögare fick alkoholtillstånd för en oktoberfest med ölhävartävling i Eskilstuna. Men när krögaren ville anordna samma festival i Örebro och Norrköping blev det blivit tvärstopp på grund av hans många tidigare skatteskulder.

Ulf Södersten, moderat ordförande i tillståndsutskottet i Örebro, är mycket förvånad över att företaget får tillstånd i Eskilstuna.

– Jag är mycket förvånad. Alkohollagen är ju tydligt om ekonomisk misskötsamhet, säger han.

Företaget bakom Oktoberfesten har dragit tillbaka sin ansökan i både Norrköping och Örebro när de fått se alkoholhandläggarnas tjänsteskrivelse, där förutom företagarens tidigare inte särskilt smickrande affärer med skattemyndigheten kommit i dagen även inriktningen med ölhävartävling ifrågasatts, något som företaget skyltar med på sin hemsida, men som alkoholhandläggare Inger Cedervad, i Eskilstuna inte har en aning om.

– Företaget har inga skulder idag, säger hon

Företagaren bakom festen har i sitt andra krogföretag varit försenad med skatteinbetalningarna vid åtta tillfällen de senaste tre åren.

Det senaste året har företaget 14 betalningsuppmaningar och sex restförda skatteskulder, men inga skulder idag.

Skatteverket har genomfört sju kontroller av restaurangens personalliggare och påfört kontrollavgift vid tre tillfällen, något som kan tyda på svartjobb.

I våras avslutades ett tillsynsärende med betalningsanmärkningar och obetalda skatteskulder sedan skulderna betalts i sista minuten. Det här sammantaget gjorde att det blev omöjligt med tillstånd både i Norrköping och i Örebro - men alltså inte i Eskilstuna.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom.@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".