Eskilstuna

Ölhävartävling stoppas

Det blir ingen ölhävartävling på Oktober-festen i Eskilstuna, nästnästa helg. Eskilstuna kommun har, efter att Sveriges Radios Sörmland tog upp ämnet i morse, stoppat den delen av festen. En orsak är arrangörens tidigare skatteskulder.

I tre kommuner är Oktoberfesten helt inställd, bland annat på grund av arrangörens tidigare skatteskulder. 

– I Eskilstuna har vi fört en dialog med tillståndshandläggaren och valt att inte ha tävlingen, säger krögaren Peter Salmén, som arrangerar Oktoberfesten. 

I våra sändningar i morse kunde vi berätta att Eskilstuna kommun givit Peter Salmén alkoholtillstånd för en Oktoberfest nästnästa helg. Men kommunens alkoholhandläggare har alltså, enligt Peters Salmén efter vårt reportage i morse krävt att ölhävar-tävlingen ska bort, vilket Salmén alltså accepterat.

Salmén har nekats tillstånd för Oktoberfester i Norrköping, Örebro och Växjö, och i Göteborg är det ännu inte klart hur det blir. Den främsta anledningen är hans många tidigare skatteskulder i sitt krogföretag.

Moderaten Ulf Södersten, ansvarig för utskänkningsärenden i Örebro sa i sändningarna i morse att Eskilstuna gjort fel som beviljat Salmén alkoholtillstånd. Men alkoholhandläggaren  i Eskilstuna,  Inger Cedervad, höll inte med. Men det var fram till idag. Nu har hon svängt, i den del som gäller ölhävartävlingen.

– Det är första gången jag stöter på något sådant, för endera är man ju lämplig eller så är man inte, säger Peter Salmén.

Reporter: Per Thyrén
per.thyren@sr.se