Brottsstatistik ska ge polisen i Sörmland ett försprång i jakten på biltjuvar

Ny förfinad brottsstatistik är tänkt att ge polisen i Sörmland och övriga landet ett försprång. Brottsförebyggande rådet, Brå, har utvecklat en statistisk metod och verktyg som kan hjälpa polisen att styra resurserna mer rätt i kampen mot bilimnbrott och bilstölder

Bilstölder och stölder ur bilar är ett stort problem för samhället och kostar försäkringsbolagen många miljoner per år. Men en ny modell, som Brå har tagit fram, gör det möjligt att göra prognoser över antalet bilinrott och bilstölder månad för månad i varje kommun.

Det hela bygger på att bilbrottslighet följer ett visst mönster under ett år. När exempelvis april nu snart är slut kan man se hur många bilinbrott och stölder ur bilar i Sörmland det faktiskt varit den månaden. Har bilinbrotten blivit mindre än vad som förväntades enligt prognosen kan det hjälpa polisen att se om vissa åtgärder mot bilinbrott har gett effekt eller om polisen och lokala brottsförebyggande råd måste göra mer, säger Henrik Santesson expert på bilrelaterad brottslighet på Brå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista