1 av 2
150 anställda förlorar jobbet på företaget Talaris i Flen. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio Sörmland
2 av 2
Det här är ett dråpslag för all oss här, säger Örjan Carlsson, ordförande på If Metall vid Talaris i Flen.
Flen

150 förlorar sina jobb vid Talaris

Samtliga 150 anställda vid företaget Talaris i Flen blir av med jobben nästa år. Koncernledningen i England har beslutat att tillverkningen ska läggas på underleverantörer i Europa och Asien.

Förra året sades ett 30-tal anställda upp. Nu läggs hela företaget ner i Flen. Av det som en gång var succéföretaget De La Rue blir inget kvar.

- Naturligtvis är alla chockade, förkrossade och tycker det är jättetråkigt. Vi har jobbat intensivt för att se till att vi är konkurrenskraftiga. Tyvärr har det inte räckt till, säger Peter Ekström, som är VD för Talaris Sweden AB i Flen. Han gav beskedet om nedläggningen till personalen nu på förmiddagen. 

Örjan Carlsson är ordförande i If Metallklubben på företaget och säger sig vara lika chockad och förtvivlad som resten av personalen. Han liksom resten av personalen trodde att företaget efter uppsägningen av 41 anställda nyligen var på rätt väg.

- Det och andra åtgärder för att stärka upp verksamheten gjorde att vi inte kunde tänka oss det här, säger han och fortsätter.

- Det här är ett dråpslag för oss.

Koncernledningen i England har gjort en strategisk översyn av hela verksamheten - tillverkning och logistik - och enligt Peter Ekström har man kommit fram till att det är mer ekonomiskt fördelaktigt och binder mindre eget kapital att lägga ut verksamheten på företag i andra länder.

Talaris - som gör maskiner för att hantera sedlar i banker - har redan lagt ut det mesta och har inte mycket egen produktion inom koncernen. Talaris i Flen är den största enheten.

Nu inleds MBL-förhandlingar med facket och avvecklingen börjar inom nio månader. I slutet av nästa år ska Talaris i Flen vara helt nedlagd.

- Jag räknar med att företaget nu lägger fram någon form av underlag för det här beslutet och sedan får vi ta det därifrån ett steg i taget, säger Örjan Carlsson om de kommande förhandlingarna.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".