Landstingsledningen vill i efterhand efterskänka de felaktigt utbetalda arvodena till de politiker som fått för mycket. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio Sörmland.
Arvodesaffären

Upprördhet över att pengar inte krävs tillbaks

Den nya landstingsledningen vill i efterhand efterskänka de felaktigt utbetalda arvodena till de politiker som fått för mycket. Men det gör många upprörda.

Den nya landstingstledningen, socialdemokraten Åsa Kullgren, miljöpartisten Ylva G Karlsson och folkpartisten Thomas af Bjur, föreslår att landstinget stryker ett streck över arvodesaffären, där flera ledande landstingspolitiker med tidigare landstingsstyrelsens ordförande socialdemokraten Jörgen Danielsson och moderata oppositionslandstingsrådet Lotta Finstorp i spetsen med flera tillsammans fått hundratusentals kronor i felaktigt utbetalda arvoden. Beslut kom till bakom stängda dörrar och med största sannolikhet fattats i strid med kommunallagen.

– Skattebetalarna har inte lidit någon skada, däremot har de formella besluten inte fattats eller hanterats på ett korrekt sätt, säger folkpartisten Thomas af Bjur.

Däremot säger han sig vara fullt medveten om att politiken har en lång väg att vandra innan allmänhetens förtroende återupprättats.

Politikertrojkan föreslår nu att landstingsfullmäktige nästa vecka beslutar att retroaktivt godkänna de felaktiga arvodena som pågått i flera år och alltså efterskänka de felaktiga utbetalningarna.

– Jag har full förståelse för att många människor kommer att bli förbannade. men då måste man komma tilllbaka till vad som är alternativet, säger Thomas af Bjur.

Men många av dem som Sveriges Radio Sörmland pratat med är mycket upprörda över förslaget. De borde betala tillbaka, det är förfärligt, det är inte OK, trovärdigheten sätts ur spel, man bli ledsen, är några av de omdömen som sörmlänningar ger i Sveriges Radio Sörmlands enkät.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".