Kommunalrådet Anders Berglöv (S) i Flen säger att både enskilda och företag kommer att drabbas när Talaris försvinner från orten. Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio Sörmland.
FLEN

"Att Talaris försvinner är en katastrof"

Att 150 anställda på företaget Talaris i Flen kommer att förlora sina jobb nästa år kom som en chock för många i kommunen.

För en liten kommun som Flen är det närmast en katastrof. Det menar det socialdemokratiska kommunalrådet i Flen Anders Berglöv.

– Detta är ett väldigt omfattande varsel och med Flensmått är det ett väldigt stor arbetsgivare.

Samtliga 150 anställda vid företaget Talaris i Flen blir av med jobben nästa år. Koncernledningen i England har beslutat att tillverkningen ska läggas på underleverantörer i Europa och Asien. Förra året sades ett 30-tal anställda upp. Nu läggs hela företaget ner i Flen. Av det som en gång var succéföretaget De La Rue blir inget kvar.

– Både familjer i Flen och företag runt omkring drabbas.

Koncernledningen i England har gjort en strategisk översyn av hela verksamheten - tillverkning och logistik  och har man kommit fram till att det är mer ekonomiskt fördelaktigt och binder mindre eget kapital att lägga ut verksamheten på företag i andra länder.

Talaris gör maskiner för att hantera sedlar i banker och har redan lagt ut det mesta och har inte mycket egen produktion inom koncernen. Talaris i Flen är den största enheten. Nu inleds MBL-förhandlingar med facket och avvecklingen börjar inom nio månader. I slutet av nästa år ska Talaris i Flen vara helt nedlagd.

– Preliminärt kan kommunen inte göra så mycket, säger Anders Berglöv.

– Detta är en katastrof.

 Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Fredrik Lorenzoni
fredrik.lorenzoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".