1 av 2
Hoda Omar i Somaliska föreningen i Flen. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio Sörmland.
2 av 2
Karin Karlsson, handläggare på integrationsenheten i Flen. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio Sörmland.
SÖRMLAND

Svårare för Somalier att få hit anhöriga

Den rättighet som gäller enligt internationella uppgörelser om att familjer som flyr krig och splittras ska få återförenas gäller i praktiken inte längre för personer som flytt till Sverige från Somalia.

Det är nästan omöjligt för Somaliska flyktingar i Sverige att få hit sina anhöriga efter att Migrationsverket i våras började tillämpa en ny och tuffare praxis som kräver id-handlingar för att få uppehållstillstånd. Detta gör att nästan alla ansökningar om familjeanknytning nu avslås av Migrationsverket.

Inte ens en DNA-analys räcker som bevis för att en kvinna som har svenskt uppehållstillstånd ska kunna få återförenas med sina barn i Sverige och hundratals föräldrar kan nu inte återförenas med sina barn vilket gör att många mår mycket dåligt.

Flen är en av de kommuner i länet som tar emot flest flyktingar från Somalia och där väntar ett tjugotal familjer på sina anhöriga. En av dem är Jawahir Jarad Warsame som har sina barn kvar i hemlandet.

Jawahir Jarad Warsame kom från Somalia till Sverige förra året och fick uppehållstillstånd i våras. Kvar i hemlandet finns hennes tonåriga barn tillsammans med hennes mamma i ett flyktingläger i södra Somalia. Hon oroar sig för barnen och säger att det är svårt att studera och lära sig språket när hon är ifrån sina barn.

Den äldste sonen är sjutton år och hon är orolig för att han inte ska hinna komma till Sverige innan han blivit 18 år. Eftersom den som är myndig inte har samma rätt att återförenas med sina föräldrar.

Den nya hårdare praxisen som tillämpas i Sverige sedan mars i år innebär att anhöriga utan pass inte beviljas uppehållstillstånd. Och det drabbar Somalier extra hårt berättar Karin Karlsson handläggare på integrationsenheten i Flens kommun.

– Det är Somalias brist på fungerande stadsapparat som påverkar. Staten kan inte få fram id-handlingar som godkänns av Migrationsverket. Somalia är ett land i upplösning, säger Karin Karlsson.

Det här gör att det är svårt att integreras i Sverige säger Karin Karlsson. 

– Man har svårt att fokusera rätt om man måste fokusera på tankar om när man kan få träffa sin familj igen. Det är en stor oro.

– Jag tycker att familjer ska kunna leva tillsammans, säger Karin Karlsson.

Katarina Wahlström
katarina.wahlström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".