Lotta Back (V) säger att de nya reglerna för omställningsbidrag är skräddarsydda för Jörgen Danielsson (S). Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio Sörmland.
SÖRMLAND

Omställningsbidrag till politiker i arvodeshärvan

Den nya landstingsmajoriteten fortsätter att genom retroaktiva beslut gynna politiker som tagit del av de hundratusentals kronor som betalats ut i felaktiga arvoden. Nu handlar det om nya regler för omställningsbidrag som gör det möjligt för politiker som väljer att avgå att få fullt arvode.

Under ett halvår ska de politiker som väljer att avgå att kunna få fullt arvode.

– Man skulle kunna se det som en skräddarsydd lösning för Jörgen Danielsson, säger Lotta Back som är Vänsterpartiets ledamot i landstingets arvodesberedning.

De nya reglerna är alltså enligt Lotta Back skräddarsydda för socialdemokraten Jörgen Danielsson, som vid en presskonferens i slutet av augusti efter uppgifter i Sveriges Radio P4 Sörmland, valde att avgå från sitt uppdrag som landstingsstyrelsens ordförande.

Enligt de regler som tidigare tillämpats så har omställningsbidrag bara betalats ut när politiker hamnat utan försörjning vid ett plötsligt byte av majoritet under pågående mandatperiod. Men Danielsson valde ju själv att avgå sedan vi visat att det han påstått i intervjuer inte stämde överens med verkligheten. Han hade själv en aktiv roll i arvodesaffären.

I våra sändningar igår kunde vi berätta att den nya S-, MP- och FP-majoriteten vill stryka ett streck över arvodesaffären genom att i efterhand efterskänka de hundratusentals kronor i felaktiga arvoden som bland andra  Danielsson tagit del av. Nu går man vidare och ändrar reglerna i efterhand så att Jörgen Danielsson kan få omställningsbidrag i sex månader.

Trots att det nu gått över en månad sedan presskonferensen där Danielsson meddelade sin avgång så har han formellt ännu inte avsagt sig sitt uppdrag. Det innebär att han fortfarande får politikerarvode som om inget hänt och kan sedan få sin försörjning tryggad i ytterligare ett halvår.

– Det känns väldigt främmande med retroaktiva beslut. Det har tagits väldigt mycket tokiga beslut under den här tiden och varför man ska godkänna det i efterhand förstår jag inte riktigt. Jag tror att man ska lägga fram alla fakta för att öka vår trovärdighet. Alltså inte att godkänna sådant som varit väldigt fel, säger Lotta Back.

Hela oppositionen i arvodesberedningen - Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet - protesterade mot arvodesberedningens beslut genom att inte delta i det. Sveriges Radio P4 Sörmland har sökt Jörgen Danielsson för en kommentar men utan att lyckas.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".