Skarp kritik mot SJ:s prishöjningar

SJ:s prishöjningar på tågpendlarkorten i Sörmland får nu kraftig kritik från socialdemokraten Jan Larsson, kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

-Det är mycket olyckligt. Tjugotre procents prishöjning måste vara svenskt rekord, säger Jan Larsson.

SJ höjer priserna på periodkorten till och från Stockholm med mellan 12 och 23 procent, störst är höjningen mellan Katrineholm och Stockholm.

-Det gör det inte lättare för oss här i Katrineholm som förutom detta har ett oerhört jobbigt läge nu att få människor att flytta hit, eller att få människor som bor här att söka jobb på andra orter och pendla, säger Jan Larsson (s), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

Vad tror du att det här kan få för effekter?

-Det väsentligaste för att få en arbetsmarknadsregion och en storstadsregion att fungera är att människor pendlar och kan bo lite längre ut än just i storstockholmsområdet och ska man då få människor att pendla så måste man ha någorlunda rimliga priser för det.

Senast SJ höjde priserna var 2001, och som en jämförelse har Konsumentprisindex sen dess bara stigit med 5,6 procent.

-Jag tror ju att staten som ägare och vi som medborgare förlorar på det här i långa loppet. Det blir svårare att få en pendling in till Stockholm och det kommer att bli svårare att få alla jobb i en arbetsmarknadsregion att bli tillsatta, säger Jan Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".