Länstyrelsens nya skyddsjakt gör att fågelungar svälter ihjäl

Länstyrelsens nya regler för skyddsjakt på skarv kommer att orsaka många skarvungar död. Det menar Viking Ohlsson, ornitolog i Nyköping. Han reagerar kraftigt mot länsstyrelsens beslut att utöka tiden för skyddsjakt på skarv till att gälla även under fåglarnas häckning.

Åtgärden kommer inte att minska skadorna för fisket utan leder bara till långdraget lidande för fågelungarna, menar Viking Ohlsson.

-Jag ser framför mig hur det kom mer ligga hundratals skarvungar i bon och svälta ihjäl. Och det tycker jag är en förfärlig tanke, säger Viking Ohlsson.

Var tror du det här får för konsekvens för utvecklingen av skarvstammen?

-Ingen effekt alls. Det är det om är hemska utan man har bara tagit ett beslut utan att tänka längre än näsan är lång.

Det som mest upprör Viking Ohlsson är inte att ytterligare några tiotal skarvar får skjutas. Det tål stammen menar han, även om åtgärden i sig är helt meningslös för att minska stammen och skadorna på fisket. Enligt Viking Ohlsson skulle det behöva till mass-slakt på skarv om stammen skulle minskas påtagligt. Det Viking Ohlsson är upprörd över är att länsstyrelsen tillåter skyddsjakt under häckningsperioden vilket ofrånkomligen kommer att leda till att fågelungar sakta svälter ihjäl i bona. Det normala är att vilt skyddas under föryngringsperioden.

-Det är självklart tycker jag. Och nu ger länstyrelsen, bara för att tillfredställa en opinion, dem några månader till att skjuta. Det kan inte ha tänkt särskilt långt tycker jag, säger ornitologen Viking Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".