Många fotgängare i Eskilstuna går bara rakt ut och är nonchalantast i landet, enligt Motormännens riksförbund. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
eskilstuna

Här finns landets mest nonchalanta fotgängare

Eskilstunaborna är de mest nonchalanta fotgängarna i Sverige, enligt en undersökning, som har gjorts i tolv städer i landet av Motormännens riksförbund. Undersökningen visar bland annat att var tredje Eskilstunabo väljer att inte titta upp och söka kontakt med bilister när de ska korsar ett övergångsställe.

Lars Andersson är ordförande i Motormännens lokalförening i Eskilstuna.

– Man märker ju att det långt ifrån är alla som ser sig för utan man kliver mer eller mindre rakt ut bara, säger han.

– Det beror nog på att information inte gått fram, som det ska och att man tror att man har rättigheter. Men man har inga rättigheter i trafiken, bara skyldigheter, fortsätter han.

Kommunens trafikavdelning har under många år fört en diskussion om att ta bort några av de 500 övergångsställen som finns i Eskilstuna och på så sätt öka uppmärksamheten både hos fotgängare och hos bilister.

– Trafikavdelningens förslag tycker jag är jättebra och det grundar jag på att man har gjort så i vissa städer att man tagit bort vissa övergångsställen. Då har det visat sig att antalet olyckor minskat och jag tror att det här med övergångställen inger nog en falsk säkerhet, säger Lars Andersson, Motormännens lokalförening i Eskilstuna.

Anna Enqvist
anna.enqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".