Restaurering av gruvlaven vid Skottvångs grufva har startat. Foto: Ulf Bystedt
Strängnäs

Nytt museum till Skottvång

På Skottvångs grufva mellan Mariefred och Gnesta har man i dagarna börjat arbeta med att bygga ett museum. Museet är tänkt att ge en bild av gruvan och hur det var att arbeta där. Nu jobbar man med att rusta den slitna gruvlaven, alltså tornet över gruvgången.

Maria Bystedt är arrendator på Skottvång hon blickar upp mot gruvlaven som står likt en klockstapel bredvid värdshuset i Skottvång. Just nu är den omgärdad av byggnadsställningar.

Planen är att bygga ett fast museum ute på området, med hjälp av pengar från bland annat EU:s Leaderprojekt Inlandet och Gnesta kommun. En och en halv miljon kronor har Östra Sörmlands gruvförening fått i bidrag för att bygga muséet.

Planerna på ett museum har funnits länge hos Östra Sörmlands gruvförening, där Maria också sitter i styrelsen. Hon menar att tanken är att praktiskt tagit flytta den gruvvärld som finns där nere under marken upp i ljuset.

– Jag går ofta och tänker på dem som jobbade här, när jag går här. Hur upplevde de, vilka dofter kände de och det tror jag att många är intresserade av att veta.

Tanken är att gruvlaven över gruvhålet ska stå kvar och att man ska få en känsla av att kunna gå ner i gruvan när man går in där. En vägg i laven ska vara öppen och genom den ska man kunna gå in i ett hus, som ska ligga intill och där själva museet ska byggas. Där ska man ha en del med en fast utställning, som berättar gruvans historik och liv. I en annan del ska man ha en lokal för temporära utställningar.

– Där är meningen att man under vissa perioder ska kunna fokusera på enstaka företeelser och händelser som man kan fördjupa sig lite extra, berättar Maria Bystedt.

Nu jobbar man med att rusta den slitna gruvlaven och till våren tror Maria att grunden till huset kan läggas och att man kanske till om ungefär ett år har ett färdigt museum på området.

– Det svåra nu är ju inte att bygga huset, utan att planera innehållet, så att det blir sammanhållet, intressant och begripligt för dem som kommer hit, säger Maria Bystedt.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".