Svar på kritik om skyddsjakt på skarv

Länsstyrelsen i Sörmland svarar nu på kritiken att skyddsjakt på skarv under häckningsperioden i flera sörmländska sjöar och vid kusten leder till djurplågeri, det när fågelungar vars föräldrar skjutits går en långsam svältdöd till mötes.

– Det är ju inte så att man måste jaga skarv under häckningsperioden, utan man har möjlighet att göra det och det behöver inte vara så att det blir fågelungar som ligger och svälter i sina bon. Men i den bedömning vi har gjort så har vi vägt in både för- och nackdelar inför det här beslutet, säger Gustav Ohlsson chef på länsstyrelsens landsbygdsenhet. 

Hur man ska undvika att ungarna svälter ihjäl när fågelföräldrarna med faller offer för jägarnas kulor har Gustav Ohlsson, inget svar på.

Enligt Naturvårdsverkets förvaltningsplan så har skyddsjakt hittills inte varit något framgångsrikt sätt att minska antalet skarvar och länsstyrelsens beslut om skyddsjakt under häckningen har fått hård kritik från Viking Ohlsson, nestor bland sörmländska ornitologer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".