Småbutiker växande riskgrupp för rån

Förbättrad säkerhet i mindre butiker är det bästa sättet för dem att skydda sig mot rån. Det säger Handelsanställdas förbund. De senaste veckorna har det inträffat fem butiksrån på kort tid i Sörmland, de flesta i Eskilstuna.

Förra året ökade butiksrånen i länet med 43 procent jämfört med året innan. I år såg siffrorna fram till för en månad sedan mycket bättre ut, men på kort tid så har det alltså svängt.

– Det är en skrämmande utveckling, säger Leif Johansson, ombudsman på Handels i Eskilstuna. Många människor får lida på grund av det här.

Både Leif Johansson på Handels och Roland Larsson, kriminalinspektör vid Sörmlandspolisen säger att rånen har flyttat. Antalet bank- och postrån har blivit färre i och med att säkerheten där har blivit bättre. Samtidigt har alltså butiksrånen ökat. Och det är den som nu måste förbättras, säger Leif Johansson.

– Har de en bra säkerhet så vet de som är ute efter rån att det är ingen idé där, eftersom det är småsummer det rör sig om, säger Leif Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista