Kerstin Karlsson i Torshälla är mycket kritisk mot Postens försämrade service. Foto: Klara Johansson/Sveriges Radio Sörmland.
Sörmland

Hård kritik mot senare post

Från och med i morgon, måndag, kommer posten att dimpa ner i brevlådan betydligt senare hos många sörmlänningar. Det här är Postens sätt att möta konkurrens och minskade brevmängder. Men många av Postens kunder är missnöjda. Som Kerstin Karlsson i Torshälla.

Alla som berörs av förändringarna, har fått information hemskickad, och den har lagts i många brevlådor runt om i landet, för Kerstin Karlsson i Torshälla är långt ifrån den enda som berörs. Flera ilskna samtal har kommit in till posten.

--Jag tycker inte alls om det, jag är jättearg, jag tycker man ska ha litet service., säger Kerstin Karlsson.

Hon tycker inte att Posten bryr sig eller tar sitt ansvar.

– Det är inte brevbärarnas fel, det är ju slipsarnas, det är de som ska tjäna på det, säger Kerstin Karlsson.

Från Postens sida motiverar man försämringarna bland annat med den ökade konkurrensen. Och man har fått en hel del samtal och klagomål från kunder.

– Jag har förståelse för att man till viss del kan tycka att vi försämrar för enskilda individer, säger Lise Hermansson, chef för Eskilstuna postdistrikt, som även omfattar Vingåker, Katrineholm, Flen, Gnesta och Strängnäs.

Det är dock inte alla som kommer att få posten senare i och med förändringarna, men en del.

Anledningen till att breven kommer att dimpa ner senare hos dem, är att brevbärarnas utdelningsturer nu blir längre. Något som enligt Lise Hermansson innebär att de som jobbar med det här, kommer att kunna fortsätta arbeta heltid. För annars kanske man hade behövt dra ner.

Allt färre skickar nämligen post på det gamla beprövade sättet, när man så här i dataåldern, kan maila den. Dessutom har posten fått konkurrens på senare år av andra företag. I Eskilstuna finns till exempel Bring Citymail.

Allt som allt innebar det här att post-volymerna i fjol sjönk med 20 procent i Sörmland.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".