Stina Eriksson i Katrineholm är inte intresserad av att byta till en privat utförare av hemtjänsten. Foto: Katarina Wahlström/SR Sörmland.
SÖRMLAND

Inte alla vill ha privat hemtjänst

Allt fler kommuner i länet väljer att låta privata företag utföra hemtjänst. Nyköping, Gnesta och Trosa kommuner har redan gjort det och i Katrineholm kan företag nu ansöka om att få hemtjänstuppdrag.

Karin Carlsson i Katrineholm har haft hemtjänst i många år och har redan idag ett privat företag som sköter städningen åt henne.

– Jag tyckte det blev bättre städat. De har en och en halvtimme på sig att städa. När hemtjänsten gjorde det så gick det på en halvtimme, säger Karin Carlsson.

Det är lagen om valfrihetssystem, som gäller sedan slutet av 2008, som gjort att allt fler kommuner valt att öka valfriheten inom hemtjänsten genom att låta privata företag sköta service eller vård, eller både och. Även Strängnäs och Vingåker har fattat beslut att låta privata företag etablera sig. Redan nu kan företag ansöka om att bli godkända utförare av hemtjänst i Katrineholm.

Socialdemokraten Monica Johansson är ordförande i vård- och omsorgsnämnden och hon säger att man i första hand vänder sig till småföretagare.

– Det här gör ju att småföretagare får ytterligare ett ben att stå på, säger hon.

Enligt den senaste kvalitetsbarometern som kommunen gjorde förra hösten är brukarna i Katrineholm nöjda med hemtjänsten, men en del vill kunna påverka sin hemtjänst mera. För de som inte kan välja själva erbjuds kommunal hemtjänst säger Monica Johansson.

– Man pratar mycket om att det är viktigt att det är samma människor som kommer hem till mig som brukare, säger hon. Men det kan ju vara så att man vill att ett proffs ska sköta städningen eller att riktiga proffs gör omvårdnaden.

Men Stina Eriksson som har haft hjälp i fyra år med städning av den kommunala hemtjänsten idag vill inte byta.

– Nej jag vill ha dem jag känner igen, säger hon.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".