Veli Caglayan kommer att lämna in en ny stämningsansökan. Foto: Hans Andersson/Sveriges Radio Sörmland
Strängnäs

Tvingas betala 70 000 till kommunen

Grillägaren Veli Caglayan, som förlorade tvisten med Strängnäs kommun om en byggrätt för en grillkiosk när Västervikstorget byggdes om ska betala nästan 70 000 kr för kommunens rättegångskostnader.

Men Veli Caglayan ger sig inte utan kommer än en gång att kräva skadestånd av kommunen. 

– Vi kommer att lämna in en ny stämningsansökan. 

Veli Caglayan anser att han fick löfte om få bygga en ny grillkiosk när Västervikstorget vid Strängnäs hamn byggdes om. Han krävde därför nästan 13 miljoner i skadestånd eftersom han ansåg att kommunen brutit ett avtal.

Men de inblandade i kommunen ansåg att några sådana löften inte hade getts. Och i maj fick kommunen rätt. Veli Caglayan förlorade striden i tingsrätten.

– Är det så att jag inte har något avtal, så har jag en besittningsrätt och den är skyddad enligt lag också. 

När tvisten var uppe i våras sade Veli Caglayans ombud att grillkiosken var värd 2,5 miljoner och omsatte 2,5 miljoner om året - 13 miljoner i skadestånd var för litet, menade de redan då. 

– Den här gången kommer siffran att bli högre. Hur mycket vet jag inte just nu, säger Veli Caglayan. 

Skulle han få en byggrätt och bli erbjuden en besittningsrätt så är det inte längre något alternativ. 

– Någon gång i framtiden kommer de att komma med ett sådant förslag, men det skrattar jag åt. Det har gått så många år. Jag tror att de har förverkat den chansen.

I en andra dom kom besked om att Veli Caglayan ska betala exakt 69 466 kr för de kostnader Strängnäs kommun haft. Och han tänker göra rätt för sig. 

– Den dagen jag har möjlighet och jag kan. Jag har inte bara 70 000 kr i rättegångskostnader. Jag har enorma andra skulder på grund av den här händelsen.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".