Sören Carlsson säger av ideologiska skäl nej till privat hemtjänst. Foto:Katarina Wahlström/Sveriges Radio Sörmland.
Oxelösund

Oxelösund nobbar privat hemtjänst

Oxelösund är hittills den enda kommun i länet som sagt nej till privata företag inom hemtjänsten. Som vi berättade i morse så erbjuder flera av länets kommuner privata alternativ. Men socialdemokraten Sören Carlsson i Oxelösund vill ha kvar hemtjänsten i kommunal regi.

Att öka valfriheten inom hemtjänsten genom att låta privata företag sköta service eller vård riskerar att slå ut den kommunala hemtjänsten, tror Sören Carlsson.

I Katrineholm räknar politikerna med att behovet av hemtjänst kommer att öka stort om tio år och att privata företag kan hjälpa till att möta det ökade behovet.

I alliansstyrda Trosa infördes privata alternativ redan 2008 och idag finns sex privata företag som utför service och eller vård. Och enligt det moderate kommunalrådet Daniel Portnoff är det ett sätt att ge bra kommunal service och att vitalisera arbetsmarknaden men Sören Carlsson tycker att kvalitén på den kommunala hemtjänsten är viktigare.

Katarina Wahlström
katarina.wahlström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".