Låsanordningar användes som inte var lagliga. Arkivbild. Fredrik Sandberg/Scanpix
Trosa

Barn låstes in och bands fast

Ett boende för barn och ungdomar i Vagnhärad bryter mot lagen genom att låsa in och sätta ungdomar i bälte. Det upptäckte Socialstyrelsen när de inspekterade verksamheten i somras. Nu kräver myndigheten att boendet senast i slutet av oktober talar vad som gjorts för att det här ska upphöra.

Det var i juni som Socialstyrelsen gjorde en föranmäld inspektion på Rudolf Steinerstiftelsens verksamhet i Vagnhärad. Där tar stiftelsen emot barn och ungdomar med funktionsnedsättningar och en av dem som gjorde inspektionen var Ramona Persson, utredare på Socialstyrelsen.

– Det här är LSS-verksamhet och det har man aldrig som tvångsåtgärd, säger hon.

LSS är lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det som upptäcktes vid inspektionen var att det fanns säkerhetskedjor i dörrar, så att ungdomarna inte kunde ta sig ut ur huset. Dessutom framkom det att vissa ungdomar bältades fast i samband med till exempel toalettbesök.

Vad väntar ni er av Rudof Steiner Stiftelsen nu?

– Vi vet att de redan har påbörjat en översyn om det här och vi har pratat med dem om det regelverk som finns, säger Ramona Persson.

Är ni förvånade över att de inte kände till regelverket, eftersom de har bedrivit verksamhet i många år?

– Ja, men samtidigt har vi sett att det har funnits den här typen av missuppfattningar över hela landet att man har kunnat använda olika typer av låsanordningar. Man har sett det som säkerhetsåtgärder. Man har inte gjort det här för att låsa in människor av elakhet.

Vi har sökt ansvariga för Rudolf Steiner Stiftelsen i flera dagar utan att lyckas nå dem.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".