Nyköpingsbon Asya Mohamed och Inka Östmark på ABF tror att matlagning i studiecirklar kan föra människor närmare varandra. Foto: Malin Marcko/Sveriges Radio Sörmland.
NYKÖPING

Matlagning ska motverka rasism

Nu ska främlingsfientligheten motverkas genom ett nytt ABF-projekt. En tidning och studiecirklar är delar i projektet som ska främja integrationen. Bland annat ska studiecirklar i matlagning anordnas för både nya och gamla svenskar.

Nyköpingsbon Asya Mohamed har tänkt vara med i några av studiecirklarna.

– Jag hoppas att det ska leda till att man får större förståelse för mig och inte bara döma mig efter mitt utseende och min kultur. Idag finns en främlingsfientlighet och jag döms för slöjan jag bär och folk undviker mig. Det känns så klart jobbigt.

Nyköpingsbon Asya Mohamed började sitt liv i Etiopien men har bott i Sverige i många år. Nu hoppas hon att studiecirklarna som ABF anordnar ska kunna bota lite av den rasism hon fått känna på.

Hon är inte den enda som säger sig märka av hur främlingsfientliga vindarna drar fram över Sverige. Det gör även Inka Östmark som jobbar som projektledare på ABF.

Därför har ABF och Inka Östmark startat upp projektet ABF-kraft, som har som mål att främja integrationen. Dels så ska alltså studiecirklar för både nya och gamla svenskar anordnas som en del i projektet.

– Man lär sig laga mat från olika länder. Om något kan föra människor närmare varandra är det väl ändå maten. Svenskar har väldigt lätt att ta till sig mat från olika kulturer.

Att ta till sig matkulturen verkar för en del vara lättare än att ta till sig människorna som står bakom slevarna till grytorna från Afrika, Asien och Mellanöstern. Men nu är alltså tanken att det här ska ändras genom bland annat matlagning i studiecirklar där både gamla nya svenskar ska samarbeta.

Idag och imorgon finns det annonser i lokalpressen som ett första steg i ABF:s integrationsprojekt om studiecirklar i arabiska. Någon gång senare i år är tänkt att de olika studiecirklarna ska dra igång och än vet man inte hur stort intresset är för att vara med. Men Nyköpingsbon Asya Mohamed har tänkt vara med i några av studiecirklarna.

– Jag kommer att delta i matlagningen, läxhjälp och sycirklar. Det är ett bra sätt att komma i kontakt med varandra och umgås. Ju mer man gör det, ju mer motverkas fördomarna, säger Asya Mohamed.

Projektet ABF-kraft innehåller även andra delar, bland annat en tidning. Tidningen "mosaikbladet" kommer att finnas på bland annat skolor, bibliotek och på kommunen. Första upplagan har redan delats ut och tanken är att både gamla och nya svenskar själva ska kunna skriva i den. Alla är välkomna med idéer och texter säger Inka Östmark.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".