Färre fåglar i Sörmland

Många av Sörmlands fågelarter, som tidigare varit vanliga i länet, har minskat kraftigt. Och orsaken till den tysta våren är det allt effektivare jordbruket. Det menar Viking Ohlsson, ornitolog i Nyköping.

-De flesta märker det inte tror jag, eftersom förändringarna går så långsamt. Men det är ganska många arter som gått ned i antal, och några har till och med försvunnit helt, säger ornitologen Viking Ohlsson.

Sverige har svårt att klara flera av de miljömål riksdagen satt upp. Några av målen, som giftfri miljö och ett rikt odlingslandskap, är direkt avgörande för om tidigare vanliga fågelarter ska överleva. Fåglar som i allt större utsträckning tystnat. Bland dem märks tofsvipa, sädesärla, ladusvala, stare och sånglärkan, och enligt Viking Ohlsson så finns orsaken i det förändrade jordbrukslandskapet.

Och Viking Ohlsson tvekar inte att peka ut lantbrukets kemikalieanvändning som fortfarande starkt bidragande orsak till att många fågelarter har det svårt att klara sig.

-Det är bara att öppna fönstret nån gång i juni för att känna den där stanken från svenska åkrar fortfarande. Det sägs att man har minskat på besprutnningen. Det är inte lika många liter som sprayas, men det är betydligt starkare soppa som  man sprider. Och det är ju inte nån förfärligt gynnsam utveckling, säger Viking Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista