Eskilstuna Energi och Miljö vill chockhöja sophämtningsavgifterna för en del kommuninvånare.Foto:Bertil Ericson/Scanpix
Eskilstuna

Höjda sopavgifter - för en del

Eskilstuna Energi och Miljö vill höja sophämtningsavgifterna för en del kommuninvånare. Det gäller de hushåll som inte sorterar sina sopor och de föreslås få en taxehöjning med 54 procent.

De som får en höjning är ca 500 hushåll av totalt 46 500 hushåll, betonar Energi och miljö.

– Vi gör det för miljöns skull och det är en jättestor satsning för oss, säger Cecilia Bäck, pressansvarig på bolaget.

Energi och miljö satsar på att hushållen ska sortera soporna hemma i köket. Hushållet får olika påsar i olika färger där man sorterar exempelvis papper, metall och matavfall. I en soptunna slängs soporna, som hämtas av Energi- och miljö.

I första skede gäller detta hushåll i villor och småhus. Alla villakunder kommer med start vecka 45 få en "startpåse" med informationsmaterial och påsar i olika färger. Man får ett halvår på sig att pröva detta. Vill man inte fortsätta får man en höjd taxa. Annars får man behålla den som gäller idag, förutom att man måste räkna med de allmänna höjningarna som oftast görs vid årskiftet.

– Det ska vara ett styrmedel för att fler ska återvinna, säger Cecilia Bäck.

Eskilstuna Energi och Miljö siktar på att allt ska sorteras. Innan dess ska en utökad och förbättrad återvinningsanläggning med optisk sortering, byggas. Den ska så klar i Lilla Nyby nästa år.

Även de som sorterar sina sopor ska få höjd taxa, men där stannar höjningen på som max knappt fem procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".