Andreas Hedfors i organisatioenn Ofog talar på torget i Esklstuna i samband med rättegången mot två medlemmar i Ofog. Foto: Karin Enkvist/Sveriges Radio Sörmland
Eskilstuna

Fredsaktivister inför rätta

Idag var det förhandlingar i tingsrätten i Eskilstuna om det skadestånd som Saab Bofors Dynamics i Eskilstuna kräver av två fredsaktivister.

De dömdes tidigare till fyra månader vardera för att ha brutit sig in hos vaptentillverkaren Saab Bofors och förstört 14 granatgevär i oktober 2008.

Vid lunchtid idag genomförde nätverket Ofog en manifestation på Fristadstorget i Eskilstuna, till stöd för de två dömda.

Företaget säger att aktionen och skadegörelsen 2008 försenat leveransen av färdiga vapen och därför vill det ha ersättning som motsvarar försäljningspriset. Företaget ville vid rättegången dock inte, av sekretesskäl, redogöra exakt för hur företaget hade beräknat skadorna.

De två aktivisterna från Mjölby och Göteborg säger att de inte tänker betala om de döms till skadeståndet, eftersom de anser att det skulle vara ett bidrag till vapenindustrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".