Katrineholm

Byggföretag skyldig till fuktskador

Det lokala byggföretaget Tegelstaden är ansvarig för de fuktskador som gjort att äventyrsbadet Aquarena i Katrineholm varit stängt sedan våren 2008. Det har en skiljenämnd beslutat efter en långdragen tvist mellan Katrineholms fastighetsbolag KFAB och byggentreprenören, om vem som ska stå för reparationerna.

Skiljenämnden konstaterar att de mögel- och rötskador som finns i bygganläggningens tak och väggar beror på otillräckliga fuktspärrar mellan vägg och tak och att byggentreprenören är skyldig att åtgärda de fel som uppkommit.

KFAB hade också yrkat ersättning för de följdskador som uppkommit i byggnaden, men det ansåg skiljenämnden vara preskriberat, eftersom ansökan kommit in för sent.

När det gäller rättegångskostnaderna på cirka 1,5 miljoner till skiljenämnden, kommer Byggentreprenören att stå för tre fjärdedelar och KFAB för en fjärdedel.

Äventyrsbadet, som kostade närmare 14 miljoner kronor att bygga 2001, kommer tidigast att kunna användas igen om ett år tror KFABs VD Lars T Eriksson.

Företaget Tegelstaden skriver i ett pressmeddelande att de inte anser att de har slarvat, men säger också att de underskattade de problem som man kan få i miljön i ett äventyrsbad med hög temperatur och fukthalt.

Tegelstaden skriver också att företaget kommer att rätta sig efter beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".