Nyköping

Camfildådet i rättssalen idag

Idag inleddes rättegången i Nyköpings tingsrätt mot den man i 30-årsåldern som i början av september knivskar en arbetskamrat på sin arbetsplats Camfil i Trosa. 30-åringen är åtalad för grov misshandel, alternativt försök till mord och ett ringa narkotikabrott.

Det var en sammanbiten man i svart t-shirt som klev in i rättssalen tillsammans med sin advokat idag.

Det var den 6 september som hans kvinnliga arbetskamrat kom till jobbet på filterföretaget Camfil. Hon gick ut på en rökpaus och 30-åringen kom också dit. Hon lade märke till hur han skakade i hela kroppen och frågade hur han mådde men upplevde det som att han inte ville prata med henne.

Kvinnan gick in till sin arbetsplats igen och efter ett tag kände hon hur någon tog tag i henne bakifrån. Hon försökte bryta sig loss och kände att något varmt började rinna i hennes ansikte.

Den 30-årige mannen berättade i rättsalen hur han kände att måttet var rågat. Han hade under flera års tid känt sig mobbad och utstött på arbetsplatsen. Men det var inte bara det, mannen har haft kontakt med det psykiatriska öppenvårdsteamet och berättar hur han bett en psykolog på Nyköpings lasarett att sjukskriva honom, eftersom han inte mådde bra av flera anledningar, men han blev inte sjukskriven på heltid som han önskade.

Han berättade att han kände att kvinnan, som hade ett högljutt skratt, fick bli offret för något som han kände var en sista utväg för att slippa ifrån allt.

Det är hans förklaring till varför kvinnan, som har fått sys med 23 stygn i ansiktet, fått sin biceps avskuren och fortfarande är sjukskriven på sin arbetsplats, blev överfallen och misshandlad med en röd morakniv.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".