Strängnäs

Lyckad satsning på Picasso

Den stora Picassoutställningen på Grafikens Hus i Mariefred, som avslutades i söndags gav klirr i kassan och säkrade utställningar för den närmaste tiden. Utställarna hoppades på 20 000 besökare och så blev det.

Den stora Picasso-utställningen på Grafikens hus i Mariefred, som avslutades i söndags gav klirr i kassan och säkrade utställningar för den närmaste tiden. Utställarna hoppades på 20 000 besökare och så blev det.

– Det är mer än vi någonsin har haft på tidigare utställningar, säger Pia Rystadius, vd på Grafikens hus.

De har inte räknat färdigt ordentligt med till exempel gruppresorna, men det ligger alldeles under 20 000 besökare, säger Pia Rystadius. Det ska jämföras med de 25 000 besökare som Grafikens hus brukar ha under ett helt år för samtliga utställningar. Det blev knappt två miljoner i biljettintäkter under Picassomånaderna.

– Det här är en grundplåt för vår verksamhet, så att vi kan initiera flera utställningar.

Även om andra utställningar, i synnerhet de som visas under vinterhalvåret, naturligtvis inte drar lika mycket som Picasso, så hoppas Pia Rystadius på en Picassoeffekt.

– Vad som har varit roligt med Picasso är ju att när du har så många som kommer och tittar, att ett namn har dragit människor, så är det en slags utbildning för människor att konst är någonting jag kan fördjupa mig i.

Grafikens hus har haft ett samarbete med gallerier i Paris och London, som har lånat ut verk. Under utställningen i Mariefred har man haft ett trettiotal grafiska blad till försäljning och hälften av de tryckta blad som satt uppe kunde köpas. Men man lyckades bara sälja tio blad.

– Inte så många blad som vi trodde. Där har den svenska publiken inte varit bered att gå in och köpa i den omfattning som vi kanske hade trott.

Bladen har sålts för mellan 15 och 150 000 kronor styck.

Grafikens hus har tidigare haft det ekonomiskt besvärligt, men Picasso ser ut att säkra verksamheten en tid framöver.

– Vi bygger ju vår verksamhet  på att vi har utställningar. Det är viktigt att vi säljer, för vi har ingen huvudman som stoppar in pengar till oss, utan allting måste vi dra in själva.

Strängnäs kommun bidrar med 200 000 kronor i år och nu hoppas Pia Rystadius att den diskussion som pågår i kommunen leder till ett treårigt avtal. Om kommunen ger pengar då kan man få loss lika mycket från statliga Kulturrådet. Grafikens Hus drivs av ett aktiebolag, som ägs av en stiftelse.

– Det är alltid en tuff verksamhet att vara i kulturbranschen och det är alltid skört för det kan hänga på vissa utställningar. Man gör en satsning och en större satsning kostar pengar.

Grafikens hus söker också pengar från fonder och har fått ett särskilt statligt bidrag på 360 000 kronor för att göra den grafiska konst som finns i konsthallens arkiv tillgänglig.

På söndag öppnar utställningen Landskapets anatomi på Grafikens hus i Mariefred, med grafiska konstnärer som Jan Håfström, Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista