"Sexköp löser andra problem hos män"

Många män som köper sex av prostituerade tycker själva att det är ett stort problem. Mäns beroende handlar inte alltid om sex. Det visar erfarenheter från Göteborg, där projektet Kast hjälper sexköpare att sluta. Enligt Maia Gustavsson, som är socialsekreterare i Kast-projektet, kan vara vilken man som helst. 

- Psykologiskt finns det stora skillnader, individuella tillkortakommanden, starka känslor, som man tidigt lärt sig att omvandla, sexueliserat, känslor som sorg, ledsenhet, aggressivitet, säger Maia Gustavsson, som är socialsekreterare i Kast-projektet i Göteborg.

Sedan 1997, då projektet startade, så har Kast hjälpt cirka 200 män att bli av med sitt sex-köps-beroende. De flesta är gifta, men det behöver inte vara så att de i övrigt har det dåligt i den relation de lever i.

- Flera uttrycker att de har en bra relation och de har svårt att förklara varför de gör det här. Det är ett sätt att försöka lösa andra problem.

Så det är känslorna och saknaden efter nåt annat... som måste fyllas med sex och inte bara sex, utan till och köp av sex.

- Sex kan vara både tilltalande och förädiskt för att under rubriken sex kan man lägga in så många känslor.

Maia Gustavsson berättar att i många fall kan det också handla om sexuella fantasier, och att de här männen känner ett behov som de kanske inte vill ta itu med hemma, med partnern...

- I vissa fall kan det vara så att man inte vill besudla sin partner svårigheten att kunna förverkliga sina behov med den partnern.

Men om det nu är så att de här männen köper sex för att de mår dåligt, och saknar nånting i livet... att de gör det för att stilla sitt illamående, varför gör då inte alla män som mår dåligt detta? Det finns ju tusentals män som trots att de inte mår bra, inte går till prostituerade:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".