Sörmland

Trosabor dricker mest i länet

 I fem av länets nio kommuner invånarna betydligt mer alkohol per person än i landet i övrigt. Det här visar nya siffror som forkningscentret Sorad, nyketerhetsrörelsen IOGT-NTO och Länsnykterhetsförbundet brutit ner till kommunnivå. 

– Siffrorna visar att konsumtionen är hög, säger Micael Söderström som är distriksombudsman på IOGT-NTO och Länsnykterhetsförbundet. 

Sorad, centrum för socialvetenskaplig alkohol och drogforskning, som sen 1999 på uppdrag åt regeringen gjort undersökningar om alkoholkonsumtionen i landet har tagit fram sifforna för riket. De visar att en svensk vuxen person i snitt dricker 9,4 liter ren alkohol varje år, det motsvarar 36 75:or vodka. 

I Sörmland är det framförallt fyra kommuner som sticker ut, visar IOGT-NTOs beräkningar, som bygger på systembolaget försäljning och Sorads siffror av alkoholkonsumtionen i landet. Uträkningen visar att i Trosa kommun så är alkoholkonsumtionen nästan 12 liter ren alkohol per år. Alltså nästan tre liter mer än snittet i landet. 

Tätt där efter kommer Oxelösund, Flen och Gnesta på nästan samma nivå, och sen Strängnäs som också ligger över riksgenomsnittet. Värför just de här kommunerna sticker ut kan ha sina förklaringar enligt Micael Söderström. 

– Man brukar generellt säga att god ekonomi och mycket fritid bidrar till en ökad konsumtion, säger Söderström. 

En hög alkoholkonsumtion får enligt Michael Söderström konsekvenser både för individen och för samhället. 

– Det finns ett samband mellan alkoholintag och ökat våld bland annat sen finns det ju en mängd barn som lever tillsammans med föräldrar som dricker för mycket, menar Söderström. 

I Nyköping och Katrineholm är alkoholkonsumtionen lägs i länet. 

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".