Katrineholm drar ned - bland annat inom äldrevården

Katrineholms kommun ska skära ned inom äldreomsorgen, bland annat ska äldreboendet Åsgården i Bie läggas ned. Dessutom skrotas fältassistenterna, som ska ta hand om ungdomar i kommunen. Det eftersom Katrineholm ska spara 35 miljoner kronor.

-Vi kan inte säga hur många som behöver sägas upp från sina fasta anställningar. Först är det pensionsavgångar, naturliga avgångar och visstidsanställningar som måste ses över, säger socialdemokraten Jan Larsson, som är kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

Ni ska spara 15 av de här 35 miljonerna på de äldre, arbetslösa handikappade och invandrare?

-Nej, det ska vi inte alls. Vi ska göra strukturförändringar inom de delarna som gör att vi slår ihop handikappboenden på vissa ställen, vi lägger ned ett institutionsboende inom äldreomsorgen. De delarna spar vi pengar på, men det kommer inte att drabba den gamle eller den handikappade därför att deras kvalité i vården kommer inte att bli sämre av detta, det är bara det att de får bo kanske flera stycken i samma serviceboende.

De som idag får försörjningsstöd, socialbidrag, ska arbeta för att få sitt bidrag i framtiden, och det räknar ni med att  spara tre miljoner kronor på. Hur ska det gå till?

-Det är klassisk socialdemokratisk politik, arbetslinjen, att människor som får ett stöd, ett bidrag också ska göra en insats i samhället, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Larsson (s).

Men det kommer redan protester mot besparingarna. Folkpartiet menar att det är helt fel att skära i äldreomsorgen. Den och andra kärnverksamheter tycker de borde skyddas. Likaså menar de skrotandet av fältassistenter är oacceptabelt.

Folkpartiet tycker istället att man ska spara pengar genom att privatisera kommunal verksamhet, som till exempel städning i skolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".