Sörmland

HVB-hem granskas

Arbetsmiljöverket ska under hösten göra stickprov på  HVB-hem i Sörmland för att se om det finns brister i arbetsmiljön. Hot och våld mot personalen ökar på HVB-hemmen, och på ett behandlingshem i Valla utanför Katrineholm blev till exempel två vårdare knivskurna i somras. 

– Man missar att riskbedöma arbetet kring eleverna, berättar Harriet Schultz Karlsson. Vad innebär det till exempel när jag åker iväg med en elev, vet någon annan om var vi är någonstans, finns det möjlighet att få hjälp om någonting inträffar? De här ungdomarna mår ju psykiskt dåligt och det kan finnas drogproblem också och då ökar risken för aggressioner, säger hon. 

Vad kan hända om man missar riskbedömningen?

– Det kan ge allvarliga konsekvenser, svarar Harriet Schultz Karlsson. Om det händer något oväntat så kan jag bli chockad själv. Och har jag ingen backup så står jag där själv. 

I Sörmland finns fyrtio hem för vård och boende, så kallade HVB-hem, varav hälften är behandlingshem för barn och ungdomar som av olika skäl inte kan bo med sin familj. Många har missbruksproblem eller psykiatriska diagnoser som ADHD eller Aspbergers syndrom. 

Vid och tre av fyra HVB-hem som inspekterats har Arbetsmiljöverket ställt krav på bland annat riskbedömning och introduktion. 

– Man kanske tar för givet att alla vet vad man ska göra i en viss situation, säger Harriet Schultz Karlsson. Men man måste försöka tänka sig in i vad som kan hända innan det sker. 

Och inom två månader ska hemmen svara på vilka åtgärder de gjort och sedan kommer verket att göra ett återbesök i januari. 

– Man pratar mycket men det handlar mest om eleven, och man glömmer ofta sin egen arbetsmiljö, säger Harriet Schultz Karlsson.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista