SÖRMLAND

Lärarförbundet positivt till lärarleg

Lärarförbundet i Eskilstuna är positivt till lagförslaget om en lärarlegitimation.

En legitimation för lärare ska införas från 2012 föreslår regeringen. Enbart legitimerade lärare ska kunna få fast anställning och få sätta betyg, enligt förslaget som utbildningsminister Jan Björklund lade fram i dag. På Lärarförbundet i Eskilstuna ser man positivt på lagförslaget säger ordföranden Cecilia Rahbek Nöhr.

– Vi har sett fram emot en lärarlegitimation under en längre tid. Det känns viktigt för våra grupper för att kunna visa på kvalitén, säger Cecilia Rahbek Nöhr.

För att få legitimation måste en lärare ha tagit examen och genomgått en introduktionsperiod på minst ett år.

Var femte lärare saknar i dag behörighet för att undervisa. Hälften av dessa är fast anställda - och de kommer att få behålla arbetet, enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Där måste man respektera arbetsrätten. Men eftersom de inte längre får ge betyg, så sätter det press på kommunerna att ge dem fortbildning så att de blir behöriga, säger han.

När en legitimation införs tvingas också kommunerna att anstränga sig mer för att hitta utbildade lärare, anser Björklund.

– Nu kan det vara billigare att anställa obehöriga, vilket kan påverka hur mycket kommunerna anstränger sig. Det ändrar vi på när vi skärper kraven, säger han.

För att de nya reglerna inte ska ställa till för stora problem för skolor införs en treårig övergångsperiod. Tanken är att skolorna ska hinna utbilda sina obehöriga lärare på den tiden. Frågan är om det är tillräckligt. 

– Jag måste hoppas och tro att det blir tillräckligt. Men jag förstår även att det kommer att innebära svårigheter, säger Cecilia Rahbek Nöhr.

Regeringens mål är att den nya legitimationen ska höja statusen på läraryrket, vilket ska få fler att vilja jobba som lärare.

– I dag är det lärarbrist, framför allt inom naturvetenskapliga ämnen, eftersom det lönar sig bättre att jobba i näringslivet, säger Jan Björklund.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista