Unik hällristning blir digital

Oavsett var man bor i världen kan man snart titta på unika hällristningar från Vagnhärad med hjälp av speciell teknik. Länsstyrelsen har fått närmare 300 000 kronor från Riksantikavrieämbetet för att dokumentera hällristningen och visa upp den med tredimensionella digitala bilder eftersom den är mycket känslig att visa upp för allmänheten.

Hällristningen är känslig och bryts ned snabbt när den ligger öppen och därför planerar Länsstyrelsen också att täcka över den under delar av året. Länsstyrelsen och Sörmlands museum medverkar i en internationell satsning som pågår i tre år och det är ett samarbete mellan Sverige, Norge, Finland och Danmark. Syftet är att hitta långsiktiga lösningar hur man förvaltar bergkonst och gör den tillgänglig för allmänheten.

Enligt Länsstyrelsen finns det 1500 kända hällristningar i länet. Hällristningen i Vagnhärad är troligen den tredje största i länet efter ristningarna i Släbro i Nyköping och Ullevi i Gåsinge-Dillnäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".