Snart tystnar musiken inom TBV

Musikverksamheten inom TBV i Sörmland kan komma att tystna. Förra veckan kom beskedet att TBV:s verksamhet(tjänstemännens bildningsverksamhet) kommer att upphöra till årsskiftet. Orsaken är att förbundet har ekonomiska bekymmer.

Varje år spelar omkring 200 personer i TBV:s musikverksamhet runt om i länet, störst är verksamheten i Eskilstuna där man har Musikhuset med inspelningsstudio och tekniker.

TBV har fem stycken fast anställda och ytterligare ca 180 cirkelledare och lärare som på ett eller annat sätt är knutna till verksamheten. Förra veckan kom beskedet att det nästan 70 år gamla studieförbundet ska upplösas. Enligt TBV centralt behöver ingen som idag går en utbildning hos TBV oroa sig. De utbildningar som pågår kommer att genomföras som planerat.

Ett av landet största studieförbund förvinner till årsskiftet, men förbundet hoppas att all verksamhet kommer att fortsätta som vanligt, men under en annan huvudman.

TBV är inte ensamt om att ha dålig ekonomi. Som Sveriges Radio Sörmland rapporterat tidigare så kämpar flera bildningsverksamheter med minskade bidrag från kommunerna och konsevenserna kan bli höjda deltagaravgifter vilket kan leda till att många människor ställs utanför folkbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".