strängnäs

Kritik när fast telefoni blir mobil

Nu kommer kritik från drabbade mot att Telia kommer att ersätta en del av det fasta telefonnätet med mobiltelefoni i Strängnäs kommun.

Strängnäs är nästa kommun ut i länet där Telia kommer att ersätta en del av det fasta telefonnätet med mobiltelefoni.

Det är 65 hushåll som berörs när Granhedens telestation väster om Strängnäs ska läggas ner. En av dem är Bertil Thunström som bor i Nytorp utanför Strängnäs och han är skeptisk.

– Jag tycker att det är fel så länge man inte har byggt ut det mobila nätet ordentligt. Vi har ingen täckning här ute.

Under en femårsperiod ska små telestationer som saknar bredband bort på landsbygden och totalt berörs 55 000 hushåll säger Björn Berg som är informationsansvarig på Telia Sonera.

– Det här är stationer som aldrig kommer att byggas ut för bredband. De ligger för långt ut och det är inte kostnadsmässigt möjligt.

Bertil Thunström behöver inte vara orolig för någon försämring enligt Björn Berg.

– Det här är inte dramatiskt. Alla kommer att kunna fortsätta ringa med sina befintliga telefoner till samma kostnad.

Tidigare har samma förändringar skett i Flen som var en av Telia Soneras fyra pilotkommuner. En av erfarenheterna från är att låta kunderna behålla sina gamla telefonnummer förutom att man måste slå riktnumret även när man ringer inom kommunen.

– Man vill inte byta telefonnummer så det behåller man, säger Björn Berg.

För de som har trygghetslarm som är ett kommunalt ansvar finns moblia lösningar enligt Telias Björn Berg.

Abonnenterna kommer att få information i sina brevlådor i den här veckan. I maj nästa år kommer Granhedens telestation i Strängnäs att stängas och Internetanvändet kommer att gå lättare i det nya systemet säger han. Men det tror inte Bertil Thunström i Nytorp på.

– Ingen har lyckats hittills, trots att alla sagt att de klarar det.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista