Gnesta

(S)kiftet i Gnesta innebär nyanställningar

1:27 min

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ska styra Gnesta framöver. Hos Moderaterna är besvikelsen stor efter beskedet, men Miljöpartiet är nöjda och hävdar att det hela kommer att leda till nya jobb.

Efter ett möte igår kväll står det klart att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ska styra Gnesta under den kommande mandatperioden. Kommunstyrelsens ordförande blir socialdemokraten Johan Rocklind och förste vice ordförande blir miljöpartisten Mikael Clemens.

De tre partierna har pratat sig samman sedan valresultatet blev klart och även haft vissa diskussioner under våren.

– Vi har pratat flera gånger efter valet och gått på djupet i flera frågor. Därför har det tagit ett tag, säger Johan Rocklind (S).

Hos Moderaterna i Gnesta är besvikelsen stor över att Miljöpartiet valt att samarbeta med vänsterblocket. Moderaterna såg mycket som enade dem och Miljöpartiet, säger Moderaternas gruppledare Ingrid Jerneborg Glimne. Enligt henne fanns det inga stora skiljelinjer partierna.

– Efter att ha tittat på Miljöpartiets partiprogram så är jag förvånad över att de samarbetar med vänsterblocket. Moderaterna har nämligen många åsikter som liknar Miljöpartiets.

Men enligt miljöpartisten Mikael Clemens så stod det klart redan i våras att det skulle blir en röd-grön ledning om valresultatet så medgav. Och orsaken var enligt honom att det fanns en större samsyn i flera frågor mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänstern.

Clemens försäkrar att förhandlingarna med alliansen efter valet varit seriösa, men att de inte givit Milöpartiet anledning till att byta huvudspår. Diskussionerna med S och V efter valet har därför mer handlat om att komma överens om detaljerna i politiken.

Detaljerna kan spaltas upp i en lista med elva huvudpunkter, som  partierna kommit överens om som de vill jobba med - bland annat bättre kollektivtrafik, en renovering av simhallen i Gnesta samt mindre barngrupper i förskolan och i skolan. Och enligt miljöpartisten Mikael Clemens kommer man att satsa på personalförstärkningar inom både skolan och äldreomsorgen.

Men Moderaten Ingrid Jerneborg Glimne är skeptisk till satsningen på barnomsorgen.

– Vi moderater hade tänkt lägga mer pengar än tidigare på barnomsorgen. Men inte lika mycket som den nya ledningen. För frågan blir varifrån man ska ta pengarna till detta.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista