Katrineholm

Lärare ska lära sig mer om hedersvåld

1:47 min

Lärare på Åsa folkhögskola ska i ett nytt projekt lära sig om hedersrelaterat våld och förtryck.

Tanken är att lärarna på detta sätt ska kunna se om det finns elever som lever med sådan problematik. För det här har skolan fått drygt 99 000 kronor beviljat från länsstyrelsen.

Totalt har 15 projekt i länet beviljats pengar ur regeringens speciella satsning för att bekämpa hedersrelaterat våld.

– Det handlar om att vi ska skaffa oss större öron, så att vi bättre kan lyssna av vad deltagarna säger och se om vi behöver sätta in särskilda insatser, säger Urban Lundin, rektor på Åsa folkhögskola.

Det är framförallt lärarna på Åsa folkhögskolas Allmänna linje inne i Katrineholm som ska utbildas för att se och kunna lyfta fram om elever utsätts för hedersrelaterade problem. Meningen är att man ska göra studiebesök, ta in föreläsare och utforma arbetsmetoder.

Det här stödet från regeringen har funnits i fem år och länsstyrelsen i Sörmland har hunnit fördela över fem miljoner kronor till olika projekt runt om i länet. I slutänden handlar det om att alla kvinnor i Sverige ska kunna åtnjuta sina mänskliga rättigheter, som det står i länsstyrelsens pressmeddelande

Årets pengar, 1,1 miljoner kronor, går till 15 olika projekt, bland annat till olika kommunala nämnder och förvaltningar, som liksom på Åsa folkhögskola framförallt ska lära sig mer om hedersrelaterat våld. Teatergruppen Teater K i Katrineholm får 150  000 kronor för att bland annat driva forumteater på Prins Wilhelm gymnasiet i Flen.

Urban Lundin hoppas att pengarna kommer att ge resultat för de behövande eleverna.

– Förhoppningsvis kommer de elever som lever med de här bekymren att känna att här finns det en person som förstår vad jag säger. Det är en svår fråga, för man måste verkligen vara finkänslig och lyssna noga. Det är där jag hoppas att vi kommer att kunna öka vår kompetens, säger Urban Lundin.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista