Volvo CE riskerar att hamna i amerikansk domstol. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
ESKILSTUNA

Volvo CE förnekar mutbrott

"Det finns risk för att det går till domstol"
1:44 min

Det är nya turer kring Volvo CE och anklagelserna om mutor till Saddam Hussein under den tid som Förenta nationerna, FN, hade sanktioner mot Irak.

Volvo riskerar att hamna i amerikansk domstol för att ha brutit mot ett förlikningsavtal med landets myndigheter. Avtalet gäller Volvo och misstankarna om att företaget mutat Saddam Husseins regim.

I den förundersökningen som pågår om grovt sanktionsbrott förnekar dotterbolaget Volvo CE att man har mutat den irakiska regimen för att få kontrakt i landet.

Men för några år sedan betalade Volvo cirka 20 miljoner dollar i böter till amerikanska myndigheter för sanktionsbrott. Där förband man sig även att inte förneka anklagelser om sanktionsbrott.

– Men i vår förunderundersökning har man nekat och det vill jag informera amerikanerna för att se ifall det är förenligt med avtalet, säger Nils-Eric Schultz som är statsåklagare på riksenheten mot korruption.

Vad kan det betyda?

– Det finns ett vilande åtal mot Volvo i en domstol i USA och om amerikanerna, som jag tolkar det, får information om att Volvo inte tagit de åtaganden enligt avtal, finns risken att det kan bli föremål för en domstol i USA.

Förundersökningen mot Volvo om grovt sanktionsbrott påbörjades 2006 efter att det kommit fram misstankar att företaget gjort affärer med Irak trots att det funnits FN-sanktioner som då förbjud handel med landet.

Företaget ska ha betalat den dåvarande regimen 20 miljoner kronor för att få ett kontrakt gällande 145 hjullastare och 43 väghyvlar.

Till amerikanska myndigheter har Volvo, genom avtal, förbundit sig att aldrig neka att man betalat mutor till Irak. Något som nu, enligt Nils-Eric Schultz ska ha hänt. Och som kan leda till konsekvenser för företaget.

--  Eftersom man redan ålagt Volvo att betalat 19,6 miljoner dollar, vilket i svenska mått är väldigt mycket, kan jag tänka mig att en domstolsprocess kan leda till något allvarligt för Volvo.

På Volvo är man inte informerad om det eventuella avtalsbrottet.

--  Vi har inte fått information om att vi skulle har brutit avtalet. Detta är uppgifter som tydligen åklagaren  har kommit med men mer än så vet vi inte, säger Mårten Wigforss, presschef på Volvo.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".